diplomski rad
Britanci, Osmanlije i Arapske zemlje na prijelazu stoljeća

Stipe Krnjac (2015)
Sveučilište u Zagrebu
Hrvatski studiji
ODSJEK ZA POVIJEST
Podaci o radu
NaslovBritanci, Osmanlije i Arapske zemlje na prijelazu stoljeća
AutorStipe Krnjac
Voditelj/MentorJosip Jurčević (mentor)
Sažetak rada
Tijekom 16. stoljeća Osmanlije su uspjele osvojiti veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Koristeći ideološke i vojno-ekonomske čimbenike, njihova je vlast u arapskom svijetu potrajala više od tristo godina. Do postupne propasti osmanske vlasti došlo je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća, kada su novim gospodarima arapskih zemalja postale imperijalne sile poput Velike Britanije i Francuske. Imperijalne sile su bile željne pronaći nova tržišta i izvore sirovina za svoja brzo rastuća, kapitalistička gospodarstva, te su za postizanje svojih ciljeva koristila dva glavna sredstva: vojsku i diplomaciju. Ovaj rad se specifično bavi međusobnim odnosima Britanaca, Osmanlija i Arapa na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Na temelju izvorne dokumentacije (diplomacijske građe i izvješća) analizirana je vanjska i upravna politika britanske države. Prikazano je na koji način su Britanci širili i konsolidirali svoju vlast na strateški važnim područjima Bliskog Istoka, te kakve su bile reakcije na takve postupke. Paralelno s imperijalnim interesima, rad se bavi i stanjem u tada postojećim arapskim državama, poput Egipta, Jemena, Hejaza i drugih. Svaka se od spomenutih arapskih zemalja, u većoj ili manjoj mjeri, našla uklještena između dvostrukog, britanskog i još uvijek živog osmanskog utjecaja. Takvo stanje je potrajalo sve do kraja Prvog svjetskog rata. Relevantni diplomacijski dokumenti koji su korišteni u izradi ovog rada objavljeni su u Diplomacy in the Near and Middle East 1553-1956. Aga Khanovog izvještaja o Egiptu preuzeo sam uzeo iz knjige na arapskom jeziku, dok se original nalazi u londonskom arhivu britanskog Ministarstva Vanjskih Poslova (Foreign Office). Za uvid u vojnu okupaciju Egipta, korišteno je poglavlje Occupation Army iz memoara, The last Khedive of Egypt: Memoirs of Abbas Hilmi II. Ova je tema odabrana iz razloga, što je Bliski Istok izuzetno kompleksan prostor svijeta, te povijesni period, koji je u pitanju i u kojem se dogodio „susret civilizacija“, osavio osjetljive posljedice sve do današnjih dana.
Ključne riječiBritanci Osmanlije Arapi imperijalizam diplomacija nacionalizam Sueski kanal željeznica Berlin-Bagdad Mladoturci Prvi svjetski rat Aga Khan sporazum Sykes-Picot.
Naslov na drugom jeziku (engleski)The British, the Ottomans and the Arab lands at the turn of the century
Povjerenstvo za obranuMijo Korade
Miroslav Bertoša
Josip Jurčević
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Hrvatski studiji
Ustrojstvena jedinica niže razineODSJEK ZA POVIJEST
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaHUMANISTIČKE ZNANOSTI
Povijest
Hrvatska i svjetska moderna i suvremena povijest
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPovijest (jednopredmetni); smjer: znanstveni, nastavnički
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra povijesti
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. hist.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)British Ottomans Arabs imperialism diplomacy nationalism Suez Canal Berlin-Baghdad railway Young Turks World War I Aga Khan Sykes-Picot agreement.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:111:151824
PohranioRužica Grbešić